31. juuli 2009

Eesti mudel lähiajaks – lausvaesus ja kõrge tööpuudus


Nagu Eestis viimasel ajal kombeks, ei möödu ühtegi päeva ilma negatiivsete uudisteta. Eurostati analüüsidega seoses on neid uudiseid täna lausa kaks.

Esiteks selgub Eurostati alampalga uuringust, et Eesti on oma 4350 kroonise alampalgaga Euroopa lausvaeste hulgas. Lääne Euroopa rikastele riikidele jääb meie alampalk alla suurusjärgu võrra.

Teiseks teatas Eurostat, et vastavalt nende kiirhinnangule kasvas tööpuudus Eestis 17 protsendini. Selle näitaja poolest on Eesti Euroopa Liidus peale Hispaaniat ja Lätit kõrgelt tööpuuduselt kolmandal kohal.

Seega ongi Eesti tänane mudel selline, mida iseloomustab lausvaesus ja kasvav/suur tööpuudus. Kurb, et niimoodi on läinud. Veelgi kurvem on see, et otsest väljapääsu ka kusagil nagu ei ole silmapiiril. Võimul on endiselt lausliberaalne majandust isevoolu teed minna laskev valitsus ja taastumismärke ka Eesti majanduses näha ei ole.

Mida soovitada? Tuleb edasi elada lootuses, et ühel hetkel peab paremaks minema hakkama. Ja peaks ka ise selle nimel pingutama, et paremini läheks. Võtame ennast kokku ja elame edasi, sest kui me ise ei usu endasse ja ei tegutse, siis ei tule ka keegi teine meile appi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar