2. november 2009

Kas Sotsiaalministeerium annab loobumisvõidu?


Tänases Päevaleht Onlines on ära toodud sotsiaalminister Hanno Pevkuri arvamus, et tööpuuduse kasv lakkab alles 2011. aasta suvel. Sisuliselt ütleb sotsiaalminister, et meie niigi katastroofiline olukord tööturul läheb iga päeva, nädala ja kuuga üha hullemaks nii sel, kui ka järgmisel aastal ning halvenemine lõpeb alles pooleteise aasta pärast.

Küsimus selles, et kui meile niigi üleloomulikult suurele töötute armeele kogu selle perioodi jooksul veel lisa tuleb, et kuipalju meil Eestis siis töökohti üldse alles jääb või kuidas kogu selle meeletu töötute armeega plaanitakse toime tulla. Eesti ühiskond on tööpuuduse aspektist vaadatuna juba praegu viidud igasuguse taluvuse piirile, mis hakkab siis juhtuma, kui asi sedavõrd palju veel hullemaks läheb? Kuidas olukord meie riigis üldse kontrolli alla jääb?

Sotsiaalministeerium peaks olema aktiivne töötama ja mõtlema selles suunas, et Eestis ei lisanduks enam ainumastki töötut. Või kui ka lisanduks, siis paralleelselt tekiks töökohti rohkemal määral juurde tagamaks tööpuuduse üldise taseme vähenemise.

Mingitest taolistest saavutustest sotsiaalminister ei raporteeri. Pigem annab mõista, et olukord läheb hullemaks ja läheb veel palju palju hullemaks. Uudise foon on selline, et see ei olekski nagu valitsuse rida või probleem – ministeerium on statisti ja olukorra konstanteerija rollis.

Kas Sotsiaalministeerium on andmas loobumisvõitu? Kas sotsiaalminister edastab valitsuse seni varjus hoitud sõnumi, et koalitsioon ei suuda midagi meie kõige hullema majandusprobleemiga – tööpuudusega – ette võtta? Kui asi on tõesti nii hull, siis peaksime kiirelt mõtlema, kuidas siin riigis üldse edasi elada saab. Sellisel viisil igal juhul mitte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar