12. november 2009

SKP näitas tõde valitsuse kohta


Tänane päev tõi palju selgust meie majanduse tervise kohta. Majanduslangus jätkub vaatamata sellele, et suur hulk poliitikuid, eksperte ja ettevõtjaid ootasid languse peatumist. Kolmas kvartal oli ikkagi halvem kui teine.

Suuresti põhjustas majanduse edasist langust sisetarbimise jäktuv vähenemine. Inimestel ei ole raha, et teha oste ja kanda eluks vajalikke kulutusi. Varasemate aastatega võrreldes ollakse sunnitud märksa tagasihoidlikumalt läbi ajama. Töötasud vähenevad, laenude teenindamine võtab üha suurema osa sissetulekutest, täiendavaid laene antakse-võetakse vähem jne.

Eksport ei ole suutnud tekitada olukorda, et meie SKP suudaks tõusta vaatamata sisetarbimise kiirenevale vähenemisele. Eesti tervikuna ei ole leidnud üldläbivat konkurentsieelist, mis võiks meid maailmakaardi majanduslanguse taustal särava tähena eredalt esile tõsta.

Mis saab edasi? Sisetarbimine kasvama ei hakka. Eksport ka väga kiiresti meil hoogu üles ei võta. Tööpuudus jätkab suurenemist.

Mida teha? Teiste riikide kogemus näitab, et riigi poolne sekkumine majandusse on vajalik. Paljud edukad riigid on kasutanud majanduse stimuleerimise pakette ja need on ka mõju avaldanud. Eesti on sellist käitumist ignoreerinud ja arvanud, et meie majandus hakkab taastuma iseenesest.

Tänane langus 15,3% tõestab veenvalt, et ilma riigipoolse sekkumiseta meie majandusest nii pea tõusjat ei pruugi saada. Kas 15,3% paneb Ansipi valitsusele mõistuse pähe. Ei usu. Seega peavad Eesti inimesed tegema oma järelduse ja ütlema selgelt oma seisukoha. Tänane majanduslanguse number on piisav põhjus selleks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar