1. november 2009

Raske talv saabub – kas töökohad tekivad?


Eesti majanduse edasisest käekäigust on räägitud pidevalt ja ennustusi on väga erinevaid. Üks adekvaatsemaid ja kahtlemata tõenäolisemaid variante on, et käesolev talv tuleb meile väga raske. Just majanduslikus mõttes ja seda eelkõige rohkem haavatavatele elanikkonna gruppidele. Ühesõnaga inimestele, kes teenivad väiksemaid sissetulekuid või kes on kaotanud töökoha.

Kas lõpuks on Eestis ka loota sellise olukorra teket, kus koondamised lõpeksid ja tööpuudus hakkaks vähenema? Kas on olemas mingigi teoreetiline variant, et selline trendi pöördumine leiaks aset käesoleval talvel ja aitaks meil hullemat madalseisu vältida?

Täna ilmus ajakirjanduses teade, et alates 2. novembrist saab hakata taotlema toetusi töökohtade loomiseks. Raha lubatakse anda kuni 200 miljoni krooni ulatuses. Sotsiaalministeerium loodab, et programmis osaletakse aktiivselt ja see annab majandusele reaalse efekti. Arvestades meie parempoolse valitsuse senist käitumist kõlab uudis töökohtade loomiseks 200 miljoni andmisest mitte niivõrd 1. novembri uudisena vaid pigem 1. aprilli uudisena.

Kui see raha tõepoolest leitakse, taotlejad tõepoolest töökohti looma asuvad ja meie majandus uue hingamise saaks, on see programm loomulikult igati teretulnud. Tallinna linn on ammu erinevate meetmetega töökohtade loomiseks suuri samme astunud. Kui nüüd riik ka lõpuks selles suunas aktiivsemaid samme astub on see igati positiivne. Kahtlust programmi siiruses tekitab vaid asjaolu, et need samad täna võimul olevad parempoolsed jõud on Tallinna programme töökohtade loomiseks aktiivselt kritiseerinud.

Tänane uudis ikkagi sisendab lootust, et Eesti erinevad poliitilised jõud võiksid endale luua kandepinna parteideülesteks kokkulepeteks, mis arendaksid Eesti elu ja päästaksid meid tänasest katastroofist. Töökohtade eest peaksime täna seisma kõik sõltumata sellest, milline on meie täpsem poliitiline vaade ja meelsus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar