9. november 2009

Pankade hea eeskuju võib palju aidata


Postimees käsitleb täna laiapõhjaliselt teemat sellest, kuidas pangad on asunud jälle julgemalt eluasemelaenu andma. Postimehe väitel on hapude laenude kasvu pidurdumine julgustanud panku jälle rohkem eluasemelaenu andma. Oma juhtkirjas nimetab leht pankade käitumist lausa päikesekiireks sügistaevas.

Eesti majandus on keerulises olukorras, mingit kiiret kasvu ega taastumist ei paista kusagil. Hapude laenude maht kasvab, kuid mitte enam nii kiiresti. See võib viidata languse põhja saabumisele kui ka ajutisele laenuteenindusvõime paranemisele enne uut halvenemist. Ega majandusprotsessid ei toimu ju sirgjoont mööda. Täpselt me ei tea, mis tulemas on.

Postimehe suhtumist ja pankade käitumist tuleb aga igal juhul positiivselt esile tuua ja kiita. Ega halisemine ei vii mingisuguselegi tulemuseni. Pangad on asunud riske võtma ja oma õlga alla panema selleks, et inimesed saaksid taas kodusid osta, kinnisvaraturg hakkaks natukenegi kosuma ning meie majanduses taas raha liikuma hakkaks. Pangad usuvad meie riiki.

Sageli on elus nii, et keegi peab otsa lahti tegema ja esimene julge olema. Kui pangad on valmis riske võtma, siis ehk tulevad ka teised kaasa. Ettevõtjad hakkavad jälle julgemalt käituma, töö kaotanud inimesed leiavad endast juhlgust ja võimet ettevõtlusesse minna, välisinvestorid hakkavad tähele panema meie taastumist.

Siin tuleb vaid pöialt hoida, et pankade poolne käitumine jää sulatamisel ei jää järgijateta. Riik peab tegema omalt poolt ka kõik selleks, et tekkiv majandusjõud saaks kusagile haakuda ja leiaks soodsa pinnase arenguks. Kui me läheme kõik koos, küll siis hakkama saame.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar