15. november 2009

Nüüd siis hakkamegi kütet välja lülitama


Majanduslangus hakkab enne talve saabumist uut hoogu võtma, nagu on ka mitmel pool varemalt ennustatud. Äripäev Online avaldab täna loo sellest, kuidas Tallinna Küte on võlgade tõttu jätnud kütteta viis maja. Korteriühistu on jäänud sooja eest võlgu – soojatootja keerab kraani kinni ja ühistu vaadaku ise, kuidas edasi läheb.

Kaugküttesüsteemi omapära tõttu ei ole võimalik üksikuid kortereid eraldi süsteemist välja lülitada, mis tähendab seda, et võlgade tõttu võetakse soe ära kogu majalt. Kütteta jäävad ka need korterid, mis on sooja eest korrektselt tasunud.

Korteriühistute seas on hakanud levima arusaam, et pankrotimenetluse käivitamine võimaldab võla maha kirjutada ja seega sooja väljalülitamist vältida. Tallinna Küte aga sama meelt ei ole ja lihtsalt keerab kraani kinni.

Ühesõnaga oleme jõudnud sinnamaale, et kardetud karm majanduslanguse talv on saabumas ja esimesed majad jäetakse külmaks. Millal Eestis selline aeg viimati oli, et majad ei saanud kütet? Eriti ei mäletagi, kuid nüüd on see siin käes.

Tänast Eesti majanduse olukorda vaadates ei ole absoluutselt mitte mingit kindlust, et neile viiele majale ei järgne järgmised viis, siis kümme ja nii edasi. Probleem ei ole ju tegelikult selles, et need viis maja kuidagi eriti erandlikult pahatahtlikult oleksid käitunud ega ka mitte selles, et Tallinna Küte põhimõtteliselt kiusu ajab. Probleem on ikka selles, et üldine majandusfoon on nõrgenev, majanduse kiire taaskäivitumise märke ei ole ja ka valitsus ei aita sellele kaasa.

Informatsioon kütte väljalülitamisest peaks olema tõsiseks probleemsignaaliks ka neile, kes senimaani meie majanduse rasket olukorda tõsiselt ei võta või arvavad, et homme algab kiire majanduskasv ja kõik hädad kaovad iseenesest. Tuleks tulla maa peale ja midagi sisulist ette võtta.

2 kommentaari:

  1. 90 aastate alguses oli terve Tallinn, Savisaare valitsemise ajal külmas. Toas oli +10 kraado sooja. Öösel magati 3 tekiga.

    VastaKustuta
  2. Wow. Kas ma saan õigesti aru, et Helle Kalda kritiseerib Edgar Savisaart? Sellisel juhul anname Hellele plusspunkte.

    VastaKustuta