25. jaanuar 2010

Kas Eesti majandus üldse taastub?


Elus esineb sageli olukordi, kus kardetakse hullude asjade juhtumist, kuid tegelikkuses läheb õnneks märksa paremini. Inimestele on psühholoogiliselt lihtsalt omane teinekord hullemaid olukordi ette kujutada. Samas seda suurem rõõm on siis, kui ei läinudki nii halvasti, kui kardeti.

Eesti majandusega kipub olevat asi vastupidine. Reaalsus on pidevalt osutunud halvemaks, kui prognoositud. Olgu näiteks kasvõi rikaste riikide hulka pääsemise lootuse purunemine või negatiivne majanduskasv, mis asendas loodetud pehme maandumise.

Tänane Postimees Online toob ära Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) prognoosi, et Eesti taastumine tuleb oodatust aeglasem. Kui 2009.a. oktoobris pakkus EBRD Eesti 2010. aasta majanduskasvuks 0,1 protsenti, siis nüüd ootab pank 1,8 protsendist langust.

Ka viimased statistilised andmed ei tõota midagi positiivset. Nimelt on näiteks meie eksport 2009. aasta novembri seisuga aastases võrdluses langenud kaheksa protsenti. See on suur number.

Loomulikult on mõni kuu eksport pisut suurem ja teine kuu jälle pisut väiksem. Samas arvestades aga seda, et eksport on meil kahanenud juba pikka aega, ei peaks küll edasine vähenemine meie loomulik areng olema. Samas aga kukume jätkuvalt, kukume palju ja on ju eksport meie üheks kõige kriitilisema tähtsusega majandusküsimuseks üldse.

Niimoodi vaadates ja EBRD arvamust kuulates tekib tõepoolest küsimus, kas meie majandus üldse kunagi taastub. Või kui jah, siis millistel eeldustel. Samamoodi majanduspoliitiliselt jätkates ilmselt mitte kunagi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar