14. jaanuar 2010

Töötud vaadaku ise, kuidas hakkama saavad


Mida sügavamale on tunginud töötuse probleem meie majandusse ja sotsiaalsesse ühiskonda, seda avalikumalt ja otsekohesemalt on ka tööpuudusega seotud probleemidest rääkima hakatud.

Näiteks räägitakse nüüd juba avalikult sellest, et ligi 40 protsenti registreeritud töötuid ehk siis umbes 35 000 inimest ei saa töötukassalt toetusi ega teenuseid. Ainuke hüve, mida nad saavad tänu töötuna arvelolekule on ravikindlustus.

Töötukassalt ei saa abi ka need paarkümmend tuhat (kui mitte rohkem) töötut, kes ennast arvele võtnud ei ole ja lisaks need tuhanded ning tuhanded, kes on tööotsingutest loobunud.

Töötukassas on arvel üle üheksakümne tuhande inimese, millele tuleb adekvaatse pildi saamiseks lisada veel kümned tuhanded. Ühesõnaga selline on olukord, kuhu oleme jõudnud.

Peamine sõnum, mis peaminister Andrus Ansipil olukorra analüüsimiseks öelda on, seisneb selles, et suur osa töökaotanuid on endised ehitajad ja neil ei tasu loota, et tööhõive selles vallas paraneb. Peaminister soovitab neil uue ameti õppida ning tööturul edukas olemiseks tuua esile oma voorusid ja vähendada puudusi.

Kas töö kaotanud inimesed arvavad, et sellest ongi abi ja kõik läheb jälle ülesmäge?

Täna avaldas Postimees Online ka uudise, et mitte-eestlaste töötus on peaaegu kaks korda kõrgem, kui eestlaste oma. Mida Ansip selle kohta kostab? Ilmselt pole tema jaoks ka seal probleemi, kuna ka varemalt on ta erinevate rahvuste lõhenemisesse kas ükskõikselt või lausa soosivalt suhtunud.

Ühesõnaga nii peaministri kui valitsuse suhtumine on: töötud vaadaku ise, kuidas hakkama saavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar