24. jaanuar 2010

Katastroof tööturul ei lõpe


Nordea analüütikud on välja tulnud prognoosiga, et ei sel ega järgmisel aastal Balti turul mingit erilist leevendust tööturul aset ei leia. Tööpuudus jääb kõigis Balti riikides sinna 20 protsendi kanti. Mõnes natuke vähem, teises natuke rohkem, kuid suurt vahet ei ole.

Hea aspekt kogu selle halva ennustuse juures on see, et meie ühiskond on muutumas märksa tähelepanelikumaks ja uskuvamaks analüüside suhtes, mida välisanalüütikud pakuvad. Veel mõned aastad tagasi ei tahetud rahvsuvaheliste finantsgruppide ohuennustusi üldse tõsiselt võtta, usuti vaid seda, mida meeldis uskuda – et me jõuame varsti rikaste riikide hulka ja meil ei ole teel ees ühtegi takistust.

Halb on aga see, et me keegi täpselt ei tea, kuidas me selle perioodi üle elame. Kuidas saavad hakkama töö ja sissetuleku kaotanud inimesed. Eriti veel siis, kui töötutoetused otsa saavad.

Halb on ka see, et meie riigis ei ole käivitunud protsessid, mis kiirelt töökohad taastaksid. Koos töökohtade kadumisega kokku kuivav majandus vähendab ka eelarvetulusid ja kahandab oluliselt riigi võimalusi hättasattunuid aidata. Mida allapoole majanduslikus mõttes kukume, seda rohkem on igaüks omapead ja seda vähem on teistelt tuge loota.

Nordea prognoos lahtiseletatult tähendabki seda, et oleme jätkuvas allakäiguspiraalis ja meie parempoolne valitsus on meid sinna viinud.

Külmad ilmad saavad varsti läbi ja kevad tuleb. Kas ei oleks aeg astuda samme, et kevad tuleks ka majanduses. Niisama pealtvaatamisega me paranemist ei saavuta. Samuti ei saabu paranemine praeguse olukorra jätkudes tänase koalitsiooni tingimustes.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar