19. veebruar 2010

Lähevad ka tugevad...


Äripäev Online räägib täna sellest, et Kodumajagrupi aktsionärid otsustasid ettevõtte likvideerida ja esitasid täna Harju Maakohtu registriosakonnale sellekohase avalduse. Põhjuseks sai ühe Leedu tehingu ärajäämine, mis tõi kaasa Leedu tütarettevõtte pankroti. Pangad ei olnud nõus vastu tulema, laenu refinantseerima ega ka restruktureerima. Nii see läks.

AS Kodumajagrupp on olnud tubli Eesti ettevõte, andnud tööd paljudele inimestele ja suutnud kenasti ka piiri taha kasvada. Tegev oli firma küll kinnisvaras, kuid ega hiljutine buum seda valdkonda kuidagi vähemväärtuslikuks ei muuda.

Täna on ettevõte otsustanud lõpetada. Kaovad jälle töökohad, jäävad ripakile projektid, tellimusi kaotavad alltöövõtjad... see on ahelreaktsioon, mis saab jälle uut hoogu.

Pank ja teised kreeditorid saavad küll tagatised oma kontrolli alla, kuid mida see muudab või parandab. Väärtust enam ei looda ja kes tänases madalseisus neid tagatisi ka väga tahab osta.

Kodumajagrupp on lihtsalt üks paljudest tänastest minejatest. Üks osa meie reaalsest majandusest. Üks kild meie tänasest allakäigust ja üks hoob, mis seda allakäku veelgi kiirendab.

Täpselt sellisel viisil pudeneb meie majandusvundament meie jalgade alt koost. Tükk tüki haaval, kuid pidevalt. Kõige kurvem on see, et lähevad ka tugevad, kellest on palju loodetud ja kes on igal juhul näidanud potentsiaali edukalt meie elu edasi viia.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar