27. veebruar 2010

Tsunami ookeanil ja tsunami majanduses


Täna jälgitakse aktiivselt tsunami liikumist, mis sai alguse Lõuna Ameerikas toimunud maavärinast.

Tsunaami on väga salapärane ja ohtlik järelmõju katastroofile. Ühes maailma otsas on maavärin, seal on suured purustused, kuid ühel hetkel on see läbi. Siis, kulgedes ookeani mööda sisuliselt märkamatult ja just rannikule jõudes oma peidetud jõudu avades, tekitab tsunami ootamatuid ja ülisuuri purustusi. Tegemist on katastroofi järellainega, mis võib olla täpselt sama hävitav, kui katastroof ise.

Majanduses kehtivad samad printsiibid ja põhimõtted. Nagu meile kõigile teada, on Eesti majandust SKP languse ja ülisuure tööpuuduse näol tabanud katastroof. Arutatakse selle üle, kas ja millisel määral on tulemas uusi hävitavaid tõukeid, või oleme juba põhjas. Samas ei arutata üldse selle üle, millal hakkavad kohale jõudma meie majanduskatastroofi varjatud kõrvalmõjud, mille vastandiks looduses ongi see sama tsunami.

Need kaasnevad kõrvalmõjud võivad olla ja üldjuhul ka on väga hävitavad, kuid nende tulek on raskesti märgatav ja nende tegelik mõju on täiel määral ette ennustamatu.

Mis on siis tavaliselt majanduslanguse varjatud kõrvalmõjudeks? Inimesed käivad alla, kaotavad oma kvalifikatsiooni, lahkuvad riigist, loobuvad ühise eesmärgi nimel püüdlemast, ühiskond lõheneb jne. jne. Neid varjatud mõjusid, mis ilmnevad alles tükk aega peale katastroofi, võib siinkohal pikalt üles lugeda, kuid ka olemasolevast on juba küll ja küll. Olgem tänasel katastroofipäeval mõtetes kannatajatega ja samas rakendagem seda võrdlust oma majanduse analüüsimisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar