15. juuni 2009

Ettevõtjad töötajate suhtes tõrjuva hoiakuga


Palju on arutatud, analüüsitud ja räägitud sellest, kuidas on olukord töötajatega. Kui paljud kaotavad töö ja milline on meie üldine olukord tööturul. Samas on märksa vähem analüüsitud seda, millisena paistab olukord ettevõtete poolt vaadatuna – mida mõtlevad sellise tööpuuduse foonil ettevõtjad ja kuidas nemad probleemidesse suhtuvad.

Tänane Äripäev Online avaldab andmeid PricewaterhouseCoopersi poolt Eesti juhtivate ettevõtete ja organisatsioonide seas tehtud ekspress-uuringust. Selle uuringu andmetel on viimase 6 kuu jooksul töötajaid koondanud 2/3 ning põhipalka vähendanud 1/3 küsitletud ettevõtetest.

Tulemustasusid on vähendanud või otsustanud vähendada 38% ettevõtetest, enamasti jääb vähendus alla 20%. Mitmesuguseid muid rahalisi hüvitisi on otsustanud vähendada 40% ettevõtetest.

Need suured numbrid näitavad seda, et ikkagi väga suur osa meie ettevõtlusest on läinud töötajate vastu - asunud probleeme lahendama töötajate arvelt. Ühelt poolt me teame, et tööpuuduse numbrid on suured. Nüüd me teame ka, et suur osa ettevõtetest on koondamas ja tasusid vähendanud. Seega probleem on halb mõlemalt poolt vaadatuna. Kui tööpuuduse suur kasv oleks tingitud teatud väikesest kogusest ettevõtetest mingist konkreetsest tootmisharust, siis oleks seda probleemi kergem ravida. Kui aga Eestis toimub töötajatest lausvabanemine, siis on probleemi lahendusi märksa raskem leida.

Äripäev Onlines avaldatud uuringu tulemused just sellisele lausprobleemile viitavad, mida ei ole kerge arstida, kui üldse saab. Kindlasti ei tohiks aga valitsus niisama õli enam tulle valada ja peaks ikka väga tõsiselt mõtlema, mida meie makromajandusliku stabiilsuse saavutamiseks pihta hakata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar