19. juuni 2009

Nüüd siis hakkavad hinnad tõusma


Eile kiitis Riigikogu valitsusliidu ja roheliste häältega heaks käibemaksu tõstmise 18 protsendilt 20 protsendile, kütuseaktsiiside kergitamise 10-12 protsenti, haigushüvitiste kärpe ja õppelaenu hüvitamise lõpetamise. Ühesõnaga hinnatõus Eesti inimestele vähenevate palkade ja tööpuuduse ajal, arstiabi kaugenemine rahvast ja negatiivne hoiak haridusele.

Eilse otsuse tulemused on näha juba täna. Kütusemüüja Olerex on ajakirjanduse vahendusel teatanud, et tõstab 1. juulist bensiini ja diisli hinda 90-100 sendi võrra. Rimi poolt edastatud informatsiooni kohaselt ilmuvad uued käibemaksutõusu peegeldavad hinnad nii Rimides kui Säästumarketites kaupadele 3. ja 8. juulist.

Ilmselt ei pruugi tõusta kõik hinnad täpselt maksumäära jagu ja osade hindade tõus on hiilivam ja pikemas perspektiivis alles tuntav. Selge on aga see, et keegi peab maksud kinni maksma ja lõpuks maksab need ühel või teisel viisil kinni ikkagi Eesti inimene. Seega valitsus on suutnud eelarve ajada kaosesse ja Eesti inimesed vastutavad.

Eesti inimesed vastutavad ka läbi selle, et sotsiaalsed tagatised ja garantiid vähenevad. Üha rohkematele inimestele hakkab kohale jõudma põhimõte, et nii, nagu riik meile, nii meie riigile. Kui oled riigi vastu hea, teed hoolega tööd ja maksad makse, kuid vastutasuks on selline olukord, nagu seda täna näeme, siis tekib küsimusi kuhjaga. Paljud inimesed on juba ammu valinud elukohaks teised ja märksa suurema vastutustundega riigid. Kas nüüd lähevad needki, kes jäänud on? Ja vähemusvalitsus – kuna tulud langevad, siis kärbime jälle ja tõstame jälle makse – kas nii või?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar