13. juuni 2009

Lätil on lootust, Läti paraneb


Lätis suutsid viis parteid eelarvekärped kokku leppida ja kui parlament neile oma heakskiidu annab, siis on Läti selleks korraks ehk pankrotist pääsenud. Läti peaks saama kätte järgmise osa oma vajalikust rahvusvahelisest rahast ning seega sammukese oma majandusega edasi saama. Läti on veel kaugel probleemide lõpplahendusest, kuid väike nihe paremuse poole on kahtlemata tehtud.

Tänane Postimehe juhtkiri käsitleb arenguid Lätis. Postimees väidab minu meelest täiesti õigesti, et sarnaselt Lätile tundub Eestis kehtivat olukord, kus olulised majanduspoliitilised otsused suudetakse valitsuse tasemel langetada alles siis, kui kriis on juba talumatult sügavaks muutunud, kui riigikassa on tühi ja midagi muud lihtsalt enam ei jää üle.

Me Eestis oleme juba väga palju aega kaotanud ja tänast valitsuse käitumist vaadates tundub, et kaotame veel ja veel. Kas me peame ikka kõik negatiivse enda najal üle elama või võiksime ikka teiste kogemusest õppida. Läti kukkus põhja ja nüüd parandab oma käitumist – tulemuseks on suure tõenäosusega taastumine. Eesti on teel põhja ja ei soovi ilmselt kurssi muuta enne, kui on ikka väga sügaval ära käinud.

Olen enne kutsunud ja kutsun ka nüüd meie majanduspoliitilist käitumist muutma enne, kui meile saavad osaks väga valusad kogemused. Hea, et Lätis hakkab varsti taas päike paistma – see on laupäevaselt hea uudis. Loodan siiski, et meile nii sügavad pilved, kui Lätist üle käisid, ikkagi ei jõua. Kuid kõik sõltub meist endist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar