17. juuni 2009

Läti saab hakkama, aga Eesti?


IMF avaldas Lätile kiitust eelarvekärbete vastuvõtmisel ning kinnitas, et nii IMF kui ka teised rahvuvahelised partnerid aitavad Lätil kriisist üle saada. Lätil on lootust nüüd juulis välismaistelt laenajatelt 7.5 miljardi euro suurusest abipaketist järgmine laenuosa kätte saada. Läti läheb edasi ja astub samme paranemise suunas.

Miks me nii tõsiselt Läti poole vaatame ja kogu aeg seda silmas peame. Tegelikult on ju Läti mõnes mõttes meie tulevik. Läti on kriisis ühe faasi võrra eespool. Eestis ei tehta midagi oluliselt teisiti, mis annaks eeldada, et me Läti rada ei järgi. Võib küll juhtuda, et maailmamajanduses tuleb üleöö ootamatult suur tõus ja tulenevalt sellest me Läti olukorda ei jõua, kuid see ei ole väga realistlik.

Realistlik oleks Läti stsenaariumist pääseda siis, kui Eesti suudaks võtta vastu mingeid kardinaalseid majanduspoliitilisi otsuseid enne Lätit või teist moodi kui Läti. Tänast olukorda meie poliitikas vaadates aga tundub, et see ei ole väga teostatav. Kes kujutaks täna ette näiteks seda, et Eesti devalveerib oma valuuta enne Lätit? Või kes kujutaks ette seda, et Eesti kärbib rohkem, kui Läti?

Me ei erine Lätist ka majanduse struktuuri, rahvusvahelise konkurentsivõime või äriideede säravuse poolest. Meil on lihtsalt mingi lootus ja ähmane arusaam, et me ei ole sellised, kui nemad. Me oleme sarnased, kuid lihtsalt arengufaasis maas.

Muidugi loodame, et koos Läti pääsemisega pääseme ka meie. Ehk, et me ei peaks nii sügaval ära käimagi. Paljast lootusest ei pruugi aga piisata, tulenevalt millest oleks siiski ettepanek töötada aktiivselt lahenduste leidmise teel. Kõige halvem – mida ka ei saa välistada – on see, et Läti tuleb välja, kuid Eesti ei tule, vaid kukub veel sügavamale...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar