12. juuni 2009

Nüüd siis pensionide kallale?


Läti valitsus on otsustanud üldiste kärbete raames alandada ka pensione ja vanemahüvitisi. Astmelise tulumaksu kehtestamine valitsuse istungil siiski läbi ei läinud ja kehtima jääb 21-protsendiline tulumaks.

Tänane Delfi vahendab SEB makroanalüütiku Ruta Arumäe sõnu, kes leiab, et väikeste kulude kärpimine riiki enam ei aita ja on vaja minna sotsiaaltoetuste alandamise teed. Analüütik leiab, et väike kärbe igalt pensionärilt tähendab suurt kokkuhoidu riigile ning seda saab mõõta miljardites.

Kuna Läti läheb pensioni kallale mineku teed ja ka Eestis hakkab kohe samal ajal sedasorti juttu kostuma, kas nüüd siis ongi valmimas plaanid pensionikärbeteks? Kas seda tehakse jälle viisil, et Eesti ja parempoolne valitsus pole milleski süüdi – maailmamajandus surub seda peale (Läti näide) ja analüütikud ka ütlevad, et see on ainuke võimalus. Ansip seisab pensionäride eest, kuid tegelikult pensione vähendatakse.

Tänane Eesti Päevaleht Online kirjutab sellest, et sundpuhkused on Ida-Virumaal muutunud massiliseks. Esimesel poolaastal on Ida-Viru ettevõtted küsinud osaliselt tasustatavat puhkust ligi 16 000 töötajale.

Eelarvet kärbime üha rohkem ja rohkem. Varsti on toimetulekuprobleemid valdaval enamusel Eesti elanikel. Kus see lõpeb? Siis, kui majandus taastuma hakkab. Täna on aga uudised (kasvõi seesama Ida-Virumaa sundpuhkuste näide) sellised, et meie majandusvundament ainult mõraneb ja pudeneb. Tänased negatiivsed uudised reaalmajandusest jõuavad ju eelarve ja kärbete tasendile alles mõne aja pärast – seega on kärpeprobleemid suurenevad vaid kasvavas tempos.

Palju on räägitud sellest, et mida peaks meie majandusega ette võtma. Valitsus täna ei võta midagi ette. Tulemuseks on see, et varsti ei ole ka enam võimalusi midagi ette võtta. Jääb vaid loota, et riigi valitsemise tasemel midagi muutub ja on ometigi loota lahendusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar