29. aprill 2009

Koalitsiooni tulumaksunali


Koalitsioon on teinud tulumaksust tõsise naljanumbri. Kõigepealt koguvad nad valimistel hääli sellega, et lubavad tulumaksu alandada. Eelkõige korjati ju nende hääli, kellel on suured tulud ja kes tulenevalt sellest tulumaksu alandamisest kõige rohkem võitsid. Samuti korjati nende hääli, kes nägid praeguses koalitsioonis kõige suuremat garantiid astmelise tulumaksu vastu.

Kuid mis nüüd? Täna arutab koalitsioon astmelise tulumaksu kehtestamist, mille järgi hakkaksid vähemalt 40 000 krooni kuus teenivad inimesed maksma tulumaksu 30 protsenti. Täna pole tähtis see, et koalitsioonis on selles küsimuses veel mingid erimeelsused ja täpsustamist vajavad seisukohad. Täna on tähtis see, et koalitsioon sellist ideed juba arutab. Kui juba arutatakse, siis võib ka tulla.

Minister Ivari Padar ütleb selgituseks, et tänasel päeval ei ole mõtet meenutada 2007. aasta valimislubadusi, kuna olukord on lihtsalt sellisel määral muutunud.

Nüüd tekibki olukord, kus realistlik ja majandusest arusaav erakond lubab valimistel astmelist tulumaksu, sest see on Eestile parim ja tagab pikaajalise kasvu.

Siis räägib mõni teine erakond, et astmeline tulumaks on halb, mõttetu ja ei ole vajalik. Täiesti sisutühi ja ebarealistlik jutt. Osa valijaid aga usub seda ja arvestab nende lubadustega – valib selle erakonna. Läheb pisut aega mööda ja selgub, et astmelist tulumaksu maha teinud erakond tegi oma jutuga lihtsalt nalja. Kehtestab ikkagi astmelise tulumaksu, kuna „olukord on muutunud ja valimislubadusi pole mõtet meenuteada.” Ühesõnaga pettis valijaid. Ning siinjuures polegi nii tähtis, kas pettis seetõttu, et olid majanduslikult küündimatud või selle tõttu, et manipuleerida häältega.

Ma arvan, et see näide on heaks õppetunniks kõigile, kes tahavad edaspidi poliitikutelt saada ka reaalselt neid tegusid, mida poliitikud valijatele lubavad. Tuleks lihtsalt toetada ausaid ja realistlikke kandidaate.

1 kommentaar: