25. aprill 2009

Noored ja 26% tulumaksu – ka midagi head tänases Eestis


Tänasel kenal laupäeval kirjutavad 13 000 abiturienti emakeele riigieksamina kirjandit. Need noored inimesed astuvad olulist sammu oma elus. Nad lõpetavad kooli, lähevad edasi – paljud neist õppima. Nad ei jäta kirjandile tulemata ja kõrgkooli minemata seetõttu, et me kõik räägime majanduskriisist, et Eesti Pank on ka lisandunud majanduskatastroofi kuulutajate nimistusse ja et kümneid tuhandeid peresid võib laenude makseraskuste tõttu ähvardada kodudest ilmajäämine.

Noored on optimistid. Nad vaatavad tulevikku ja liiguvad edasi. Nad ei pane oma eludele pidureid peale seetõttu, et meid ümbritsevad paljud probleemid. Just see optimism ja elujõud ongi noorte eelis ja hindamatu panus ühiskonda. Seda tuleb hoida ja hinnata.

Katsume ka meie majanduses positiivse pilguga ringi vaadata. Midagi head tõepoolest ka leiab. Näiteks väärib selles kontekstis mainimist Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Harri Taliga väljaütlemine, et Eestis tuleks kehtestada tulumaksumääraks 26%. Ometigi on ühiskonnas laiemat kandepinda leidmas mõistuslik lähenemine meie maksupoliitikale ja eelarvetulude tekitamisele. Me hakkame endale üha rohkem aru andma, et riik on meile vajalik ja selleks, et riik saaks toimida, on vaja tasuda makse.

Eks on positiivseid ja negatiivseid uudiseid ühiskonnas absoluutselt igal ajal ja iga majandustsükli faasi juures. Tänasel päeval on negatiivset kahjuks rohkem, kui positiivset. Kuid see pole nii oluline. Kõige olulisem on see, et me suudaksime vaatamata kõigele sellele negatiivsusele edasi liikuda ja katsuda teha õigeid asju, õigel viisil ja kõigi negatiivsete mõjude kiuste – täpselt nii, nagu käituvad täna abituriendid või ametiühingud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar