12. aprill 2009

Majanduslangus ei ole sõda ega piraadid


Viimasel ajal on uudistest aktiivselt läbi jooksnud teema Somaalia piraatide tegevusest, kes võtavad ühe laeva teise järel ja miski ei suuda neid peatada. Neil on väike paat, paar relva ja suured laevad langevad üksteise järel.

Maailma suurvõim USA on alustanud piraatidega läbirääkimisi pantvangi võetud laevakapteni vabastamiseks. USA tavaliselt terroristidega läbirääkimisi ei pea, kuid seekord räägib ometi. Piraadid kujutavad endast globaalohtu.

Maailmas on palju kohti, kus pidevalt leiavad aset relvastatud konfliktid, sõjad ja muud liiki katastroofid nagu tsunamid, üleujutused, orkaanid ja maavärinad. Inimesed elavad kõik selle üle ja lähevad oma eluga edasi, säilitavad optimismi ja leiavad endas uut jõudu uuteks võitudeks.

Eesti on viimastel aastatel pääsenud igasugustest sõdadest. Siin ei tegutse Somaalia piraadid, meid ei ohusta tsunamid, orkaanid, suured üleujutused, maavärinad jms. Ometi oleme me väga depressiivsed oma majanduslanguse pärast. Depressiivsus vähendab aga meie suutlikkust meie ees seisvate väljakutsetega toime tulla ja uut edu saavutada.

Ma arvan, et ülaltoodud võrdlused aitavad meil oma olukorda pisult kõrvalt näha ja leida paremaid võimalusi edasiminekuks. Kahtlemata peame tegelema lausliberaalse valitsuse kritiseerimisega, tööturukriiside lahendamise ja võlaprobleemidega ning seda täie tõsidusega. Samas on sellest kõigest olemas väljapääs – meie ülesanne on palju lihtsam, kui paljudel teistel maailma riikidel.

Ma arvan, et see suhteline võrdlus ja meie asukoha nägemine suuremas tervikus aitab meil leida jõudu vajalikeks sammudeks ja vabastab meid käed rüpes istumisest ning passiivsest abiootamisest. Meie olukorra parandamine on meie endi kätes ja see ülesanne on lahendatav.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar