28. aprill 2009

Laenukraanid lahti või kinni – hea või halb?


Viimastel päevadel vaieldakse ajakirjanduses palju selle üle, kas Eestis on laenukraanid kinni või lahti. Kinnisvarabürood ja koduostjad väidavad, et laenu ei anta isegi korralikele ja headele klientidele mitte. Ettevõtjad kaebavad, et laenu ei saa ja et just pangad süvendavad tänast majanduskriisi veelgi.

Pangad seevastu leiavad, et kui ettevõtja suudab oma elujõulisust tõestada ja tuleviku rahavoogu näidata, et siis saab laenu küll. Pangad on seisukohal, et nemad ei pea kinni maksma ebaõnnestunud ärisid ja nad ei ole vahendiks lihtsalt mingite aukude lappimisel, mida ettevõtjad ei suutnud vältida. Samas on pangad väga huvitatud headest äriprojektidest.

Võib olla on pangad pisut liiga konservatiivsed, kuid kui laenu ei saa, siis peab ka laenuvõtja ikka pisut peeglisse vaatama ja oma majapidamist eelnevalt korrastama. Pank on ikkagi äriettevõte, kes ise otsustab, kellega ja mis tingimustel äri teeb – pank ei ole rahaladu, kust kõigil on sünnijärgne õigus raha saada.

Kas tekkinud olukord on siis hea või halb? Me oleme rääkinud palju sellest, et ülelaenamine on meie majanduse viinud sinna, kus praegu oleme. Järelikult on laenukraanide minimaalne avatus ju positiivne – ei teki enam liigseid laenukatastroofe. Teisalt on just ju laenuraha see, mis tavaliselt ettevõtlust käima veab ja meile uue perspektiivi majanduslangusest väljumiseks anda võib. Seega on laenu siiski vaja.

Ettevõtete tasandil tuleks soovitada otsida, välja mõelda ja leida selliseid lahendusi, mis meeldiksid pankadele. Pank on nagu äriprojekti kvaliteedikontroll – kui pangas läbi läheb, siis on loota ka edu. Kui ei lähe, siis pigem mitte igaks juhuks edasi minna – ehk on ettevõtja enda hinnangud pisut liigoptimistlikud. Sellisel juhul aitab ju pank hullema hävingu vältida.

Üksikisiku tasand – inimesed muretsevad töökohtade kaotuse pärast või on need juba kaotanud. Uus laen – hea kui on tarkust seda mitte võtta. Samuti on hea, kui inimene küll tahaks võtta, kuid pank ei anna. Tundub karm, kuid hoiab ära hullemad probleemid ja inimene kontsentreerub tööle või töökoha otsingule.

Riik: eks riik peab raskel ajal rohkem õla alla panema. Tänane valitsus on nagu on, kuid loodame, et ajad muutuvad. Vähemalt on oluline seegi, kui vastutustundega poliitikud rahvast toetavad ja teemade osas kaasa mõtlevad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar