15. aprill 2009

Läti toetab inimest vaatamata majanduslangusele


Täna refereeris Eesti ajakirjandus uudiseid sellest, kuidas Läti valitsus läheb 40% kulude kärpimise teed. Vastasel juhul ei jätku riigil enam aasta keskel raha palkade, pensionide jms. väljamaksmiseks. Läti hakkab elama rangelt oma võimete piiril. Makse ei tõsteta, inimestelt raha juurde ei küsita, ollakse rahul sellega, mis laekub.

Analüütikute hinnangul võivad nii tugevad kärped paisata Läti majanduse veel sügavamasse auku. On reaalne oht, et Läti majandus jääb päris seisma. Majandus ei saa lihtsalt enam lisaraha.

Olukord on väga must ja karm. Sellist seisu ei soovita mitte kellelegi.

Kõige selle taustal väärib tähelepanu aga hoopis üks eilne, samuti Lätiga seotud uudis. Nimelt plaanib Riia linnavalitsus osta kokku kortereid, mida kohtutäiturid ei ole suutnud oksjonitel maha müüa. Sellisel viisil plaanib linnavalitsus lühendada korterijärjekorda. Seda sammu tuleb käsitleda kui ühe meetmena, kuidas Riia linn astub sammu sotsiaalsuse suunas toetamaks inimesi, kes on eluasemeprobleemidega hädas. Riia leiab võimalust inimestele abikäe osutamiseks ajal, kui Läti majandusel läheb väga halvasti. Riia ei tõmbu mitte kõrvale, vaid asub täie jõuga inimeste poolele.

Keskerakond on pikka aega propageerinud erinevaid sotsiaalseid meetmeid, mis aitaksid lahendada probleeme eluasemeturul. On räägitud eluasemelaenude riiklikust tagamisest ja meetmetest, mis kaitseksid kodukaotuse ohtu sattunud perekondi. Tallinn on väga edukalt tegelenud munitsipaalkorterite projektiga.

Riia tänased sammud näitavad, et nii Keskerakond kui ka Tallinna linn on olnud ja on õigel teel. Riia tänane käik näitab, et inimestele tuleb abikäsi ulatada vaatamata rasketele aegadele ja just rasketel aegadel. Siin on mille üle mõelda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar