18. aprill 2009

Korteriühistute probleemid tähtsustuvad


Eile toimus Kultuurikeskuses Kaja korteriühistute infopäev, mille põhiteemaks oli kaugkütte hinnad ja nende menetlemine. Räägiti ka mitmetel muudel korteriühistuid puudutavatel teemadel. Tegemist oli erakordselt vajaliku ja informatiivse üritusega. Korteriühistute probleemid puudutavad paljusid meist ja on igati tervitatav, et ühiste jõududega soovitakse saavutada läbimurdeid ja leida lahendusi.

Mul oli hea võimalus esineda mainitud üritusel sissejuhatava ja tervitava sõnavõtuga. Kuna ma olen seisukohal, et korteriühistute probleemid on olulised ja järjest rohkem Eesti igapäevaelu päevakorda tõusvad, siis toon siinkohal ära oma sõnavõtu teksti. Loodan, et mida aeg edasi, seda rohkem on mul võimalik leida korteriühistute teemal kaasamõtlejaid ja teemas aktiivseid osalejaid.

Lugupeetud Mustamäe Korteriühistute infopäevast osavõtjad!

Mul on hea meel teid tervitada .

Olete kõik ühel või teisel viisil korteriühitutega seonduva problemaatika oma südameasjaks võtnud ning olen veendunud, et üheskoos suudame probleemide lahendamiseks midagi sisulist ette võtta.

Olen minagi viimased viisteist aastat, Eesti Üürkike Liidu esimehena, Mustamäe linnaosa vanemana, kui praegu Riigikogu liikmena seisnud pidevalt selle eest, et eluasemega seonduvad problemid saaks riigi poolt piisava tähelepanu osaliseks ja et valitsus, kui ka kohalikud omavalitsused, annaksid endast parima elamumajanduse korrastamiseks ja arendamiseks. Korteriühistud on oma probleemide lahendamise eest võideldud aastaid. Palju on saavutatud, kuid palju on veel teha.

Me oleme siia täna kogunenud selleks, et otsida lahendusi mitmetele korteriühistuid puudutavatele küsimustele. Toasooja hind on kõrge ja vaatamata väikestele hinna kõikumistele jääb vabaturumajandusliku majanduskorraduse puhul kõrgeks ka edaspidi. Parimaks ja kõige kindlamaks lahenduseks võitlemaks suurte soojakuludega on korterelamute renoveerimine, mis lisaks kommunaalkulude kokkuhoiule tagaks ka täna meile äärmiselt olulisi töökohti.

Oluline küsimus aruteluks on aga ka see, millega me oma maju kütame. Venemaalt ostetav maagaas on väga ebakindel küte – täna saab, homme ei saa, täna on hind üks, homme hoopis teine. Ukraina kogemus näitab, et Venemaa ei ole gaasitarnijana usaldatav. Millega me selle vajadusel asendame? Põlevkiviõliga? Ei, sest põlevkivi on meil liiga oluline, et seda korstnassse kütta ja spetsialistid väidavad, et see on peagi otsas. Me vajame stabiilsust ja kindlustunnet ka selles osas, millega me kütame… Palun mõelgem selle üle.

Nüüd investeeringutest !

Ka investeeringute osas vajavad korteriühistud stabiilsust. Kahjuks ühel eelarveaastal on Valitsusel eluasemega seonduv oluline, kuid teisel aastal mitte. 2009. aasta Riigieelarves praktiliselt raha selleks puudub.

Korteriühistute investeeringud on lükatud üksnes korteriühistute kaela.

Me kõik oleme maksumaksjad ja meie rahast koosnebki ju riigieelarve. Tuleb igal juhul lugeda õigeks, kui meie käest maksudena kogutud raha vähemalt osaliselt otsustatakse kasutada meie kodude renoveerimiseks.

Eestile on eraldatud Euroopa struktuurifondidest käesolevaks perioodiks raha kogumahus 52,3 miljardit ja elumumajanduse meetmeteks oli Euroopali Liidu poolt lubatud kasutada ligi 2 miljardit, kuid kahjuks Valitsused on taotlenud kõigest 300 miljonit krooni, mis on aga kõigest 0,5 % struktuurifondide raha.

Täna, kui meil on nii suur töö puudus ja ehitushinnad on langenud 20 %, on kortermajade renoveerimiseks struktuurfondide vahendite kasutamine eriti oluline.

Hea meel on aga, et peale kahte aastat võitlust Euroopa Liidu distantsidega, saame siiski Euroopa Nõukogu Arengupangast ligi 900 miljonit laenu. Selleks, et laenu saada nõutakse täiendavad riigigarantiid. Loodan, et peagi saabub Valitsuselt Riigikogusse nimetatud otsuse eelnõu.

Rahanduskomisjoni liikmena teen endast kõik, et see kiiresti Riigikogus vastu õetaks.

Tähelepanuta ei saa jätta ka seda, et lähiaastatel kaotavad majanduslangusest tingituna prognoositavalt oma kodud paljud eluasemelaenude võtjad. Korteriühistud peavad selliste arengute tekkeks valmis olema, sest need hakkavad paratamatult mõjutama ühistute igapäevast majandustegevust.

Soovin kõigile edukat ja töist päeva ning loodan, et täna siin vastu võetav pöördumine leiab valitsuskoalitsioonis ka sisulist arutelu ning toob kaasa konkreetsed sammud korteriühistute olukorra parandamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar