30. märts 2009

IMF ei ole tont - võib olla siiski vajame abi


Tänane Äripäev kirjutab, et Leedu ei saa enam varsti tõenäoliselt ilma IMF-i rahata hakkama. Leedu proovib täna veel kokkuhoiumeetmetega hakkama saada, kuid ei välista vajadust abi paluda rahvusvahelistelt doonoritelt. Leedu majandusolukord halveneb kiiresti, mis võib edasi lükata euro kasutuselevõtu ja muuta küsitavaks senise eelarve- ja rahapoliitika jätkusuutlikkuse.

Paljud lehed räägivad täna töötukassa rahapuudusest ja sellest, et ametiühingud pooldavad töötukindlustusmakse tõusu kolmele protsendile. Töötukassa hinnangul kogutaks maksetena tänavu miljard krooni, kuid väljamakseid peaks tegema 2.6 miljardi krooni eest (igakuised väljamaksed üle 200 miljoni krooni). Sellel aastal saaks varemalt kogutud reserviga hakkama, kuid järgmisel aastal jääks töötukassa ilmselt väljamaksete tegemsiel hätta.

Uus töölepinguseadus on õli tulle valamas. Koalitsioon töötab täna selle nimel, et juuli alguses rakendada tööandjatele meelepäraseid sätteid ja edasi lükata töötajatele vajalikke sätteid. Keegi ei oska täna täpselt prognoosida, mis hakkab meil Eesti juhtuma peale juuli algust, kui uus seadus sellisel viisil jõustatakse. Keegi ei tea, kui kaua töötukassa tegelikult vastu peab, sest keegi ei tea, millises tempos hakkab töötuid juurde tulema.

Me võime küll väita, et Eesti on paremas seisus, kui Läti ja Leedu ning uskuda hirmujutte IMF-ist, kuid tegelikkuses pole meie majandustel suurt vahet midagi. Kõigis kolmes Balti riigis on väga tugev majanduslangus, kasvab tööpuudus ja iga äriplaan edasiminekuks oleks väga kriitilise tähtsusega.

Ma arvan, et ei tohiks jätkata pea liiva alla peitmist ja kujutada ette, et valikujoon majandusliku kukkumise ja püsimise vahel jookseb just sealtmaalt, kus Eesti pisut-pisut teistest Balti riikidest parem on. Ma arvan, et ka meie peaksime juba täna analüüsima läbi IMF-i variandi ja muud variandid, mis võiksid meile toeks olla olukorra muutumisel täiendavalt negatiivsemaks.

1 kommentaar: