9. märts 2009

Tallinn vajab munitsipaalpanka


1. märtsist sulges SEB Sõpruse harukontori Tallinnas Mustamäel. Sularahaautomaat jäetakse. Pangakontorit vajavad kliendid suunatakse SEB Nõmme või Magistrali harukontoritesse. Pank leiab, et kuna kliendid eelistavad käia pangakontoris, kus pakutakse võimalikult laia teenusevalikut, siis peabki pank teeninduse koondama suurematesse kontoritesse. Lõppude lõpuks on meil ka internetipangaduse võidukäigu ajastu.

Ühesõnaga võib pank leida suurel hulgal põhjendusi ja selgitusi, miks ta arvab, et kliendid peaksidki kontorist ilma jääma ja kaugemal oma pangaasju ajama hakkama. Tegelikult on probleem pigem selles, et pangakontori pidamine ei tasunud ennast ära ja kuna kasum on peamine, siis kliendid joondugu pigem selle järgi. Pank ei ole sotsiaalasutus ja kliendid huvitavad äriettevõtet vaid senikaua, kui nad rentaablid on. Kuna kliendid on juba pangaga harjunud ega nad siis enam panka vahetama hakka. Pangandus muutub pisut vaevalisemaks, mis seal ikka. Rasked ajad. Täna on suletud kontori kohal tühi koht, nagu näitab juuresolev pilt.

Tegelikult tunnevad paljud Mustamäe elanikud sellest kontorist puudust ja seda eelkõige olukorras, kus paljud pensionärid peavad oma pensione pangast koju tooma. Kõigile ei sobi sularahaautomaat, kus seljataga võib varitseda tõsine turvarisk raha äravõtja näol. Kontor oleks pensioni väljavõtmiseks ikkagi märksa turvalisem koht. Ilma autota liikuval pensionäril ei ole ka väga ükskõik, mitu kilomeetrit lähima pangakontorini on.

Pangale ei saa ette heita, nemad teevad oma äri sellisel viisil, kuidas õigeks peavad. Samas vajavad inimesed panka, kes rahuldaks nende vajadusi märksa lähedalseisvamas asukohas. Kus on lahendus? Keda huvitaks kliendid sellisel määral, et nende vajadused saaksid rahuldatud ja kasumiteenimine oleks eelkõige protsess, mis tuleneks kliendi pikaajalisest rahulolust ja lojaalsusest?

Mida rohkem selliste küsimuste peale mõelda, seda rohkem tuleb mõttesse vajadus munitsipaalpanga järele. Paljudes riikides on sellised olemas, mis küll peavad majanduslikult omadega välja tulema, kuid eelkõige on selliste institutsioonide eesmärgiks luua väärtust ühiskonnas.

Meil on olemas munitsipaalpolitsei. Tekkimas munitsipaalturud ja –poed. Miks mitte ka munitsipaalpank – selge vajadus turul sellise finantslahenduse järgi on olemas.

1 kommentaar:

  1. Munitsipaalpank on hea idee. See tasuks küll läbi mõelda.

    VastaKustuta