7. märts 2009

Poliitika laste kaitsele


Naistepäeva lähenedes on oluline tähelepanu juhtida ühele meie ühiskonnas kõige olulisemale teemale üldse – laste kasvatamisega seonduvale. Lapsed peavad saama kõik võimalused arenguks ja lastevanematel peavad olema tingimused nende võimaluste tagamiseks.

Riigieelarve tuksi keeranud parempoolne koalitsioon on omavalitsuste raha kallale minnes loonud olukorra, kus kohalikud omavalitsused on suurtes raskustes oma ülesannete täitmisel – sealhulgas ka koolieelsete lasteasutuste töö korraldamisel. Omavalitsused võivad teha kõik endast sõltuva andmaks lastele parima, kuid kui riiki juhtivad lausliberalistid on nõus ka lapsed vabamajanduslikele eksperimentidele ohvriks tooma, siis aitab olukorrast välja vaid valitsuse vahetus.

Lastele ja lastevanematele ei sobi tegelikult ei hommikused ega õhtused valverühmad, lapsed ei taha solgutamist ja tundmist, et nad on kuidagi üleliigsed – kasvataja läheb ära ja nemad jäetakse kusagile. Lapsed on väga tundlikud ja just lasteaia vanuses õpivad nad saama esimesi sisulisi kokkupuuteid ühiskonnaga. Kui need kokkupuuted on sellised, et lapsed ennast üleliigsena tunnevad, siis hiljem kasvades ei ole nad oma sisemuses enam ühiskonna osad. Seega peame ikka väga tõsiselt mõtlema, kui kaugele ühiskond parempoolsete vabakapitalismi katsetajate tegeveksperimente kulgeda laseb. Kusagil on igasugune piir.

Alushariduse eksperdid haridusministeeriumist võivad küll asuda koalitsiooni kaitsele ja rääkida lugusid sellest, et kõik rühmad ja õpetajad ei pea tööd alustama kell seitse ja ei pea minema kella seitsmeni. Spetsialistid kahjuks peavad rääkima juttu, mis valitsejatele meele järgi. Kapitalisimieksperimendid laste arvel aga meile õnne ja edu ei too. Mida varem seda mõistame, seda parem.

1 kommentaar:

  1. Häbi peaks olema õigustada linnaviletsust, kes võttis raha ära lastehoiult, mitte tarbetult K-partei propagandaks kuluvalt 50 miljonilt! Küüniline on jahuda valitsuse suunas, kui aastal 2005. laekus tulumaksust omavalitsustele 11,1% siis saadi hakkama. Nüüd kui see on suurem 11,4% enam hakkama ei saada, sest reservide asemel laristades raisati raha semukapitalistidele hõlpulu kinkimiseks.

    VastaKustuta