4. märts 2009

Tallinn peab raha saama – Ansip peab alla andma


Tallinna linnapea Edgar Savisaar selgitas tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil, et maailmas on küll omavalitsusi, kellele antakse praegu raha juurde ja mitte sugugi kogu maailm ei käi allamäge. Ta tõi näiteks Soome omavalitsused.

Tallinna linnapea räägib õiget juttu ja ei ole põhjendatult rahul sellega, et kohalike omavalitsuste vahendeid piirati 30% võrra. Samuti hindab linnapea õigesti, et peaminister Andrus Ansip on Tallinna edu peale kade ja on valmis uppuma koos pealinnaga, kuid mitte ilma pealinnata.

Täiesti vale majanduspoliitiline on riigi otsus ka kohalike omavalitsuste laenupiirangu küsimuses, mis kehtestati 1. märtsist ja kehtib kuni aastani 2011.

Ühesõnaga riik teeb kõige raskemal hetkel rahalisi piiranguid seades kõik selleks, et omavalitsused vee alla tõmmata. Kas riik vastutab, kui asjad halvasti lähevad ja paljud inimesed kannatavad? Kas on mingigi vastutus võimupoliitikutel, kes nende otsustega välja tulevad?

Täna on loodud olukord, kus koalitsioon teeb, mis pähe tuleb ja vastutust ei kanna võimupoliitikutest keegi. Seda tuleks muuta. Kasvõi selliselt, et kui võimupoliitikud ei kanna mingit juriidilist vastutust, siis võiksid alluda mingile rahalisele vastutusele toetamaks omavalitsusi, kui piirkondades hakkavad ilmnema valepoliitika tagajärjed – leidma raha omast taskust.

Ühesõnaga Ansip on lihtsa valiku eest – kas lõpetagu kohalike omavalitsuste rahade piiramine või laenaku omavalitsustele vajalikku raha omast taskust.

2 kommentaari:

  1. Demagoogia kõrgeimail tasemel, või klutuuritus nagu ütles rahvanäitleja Üksküla? Kui omavalitsustel oleks 30% võrra vahendeid piiratud oleks Tallinn juba ammu pankrotis... Kärpimine 11,7%lt tulumkasult 11,4%le on ju 2,57% kärpimine. Samas varasematel aegadel sadi ka 11,1%ga hkkama miks siis Tallinn laristas? 150 miljonit Harju tänava murulapi eest ja igale poole mujale... Linnapea arutu mitme aasta pikkune laristamine maksab nüüd kätte...

    VastaKustuta
  2. Ega linnalt ei saa jah tegusid nõuda, kui raha ära võetakse.

    VastaKustuta