25. märts 2009

Kuhu kadus Eesti ettevõtluskliima?


Täna Äripäev Online poolt vahendatud Krediidiinfo pankrottide uuringu tulemuste kohaselt on 2008. aastal pankrottide arv hüppeliselt tõusnud ning sama trend jätkub ka käesoleval aastal. Võrreldes 2007. aastaga suurenes möödunud aastal pankrottide arv 110 protsendi võrra. Erinevalt varasematest aastatest on suurenenud ka suuremate ettevõtete pankrottide arv, mis näitab, et aasta oli raske ka rohkemal määral kapitaliseeritud ettevõtetele.

Pankrotistatistika on jube. Meil Eestis pidi olema väga hea ettevõtluskliima ja koguni nii hea, et meie omadel läheb hästi ja ka piiri tagant tahetakse siia investeerima tulla. Numbrid millegipärast räägivad teist keelt.

Parempoolne koalitsioon on kogu aeg rääkinud sellest, et meil on suurepärane ettevõtluskliima ja otse loomulikult on see nende suur teene Eesti majanduse ees. Kui nüüd on selgunud, et suurepärane ettevõtluskliima on hoopis täiesti ebasobiv keskkond ettevõtluseks, kas koalitsioon võtab endale nüüd siis ka poliitilise vastutuse? Või hakkab koalitsioon äkki jälle rääkima seda juttu, et kõiges on süüdi maailmamajandus?

Jah, maailmamajanduses on praegu keerulised ajad, kuid teised riigid teevad midagi oma ettevõtete heaks. Meie parempoolsed ei tee peale suurte sõnade midagi – ekspordi abipaketist räägitakse, kuid sama tempoga jätkates näeme me seda paketti järgmise suure kriisi ajal, mitte seekord.

Eesti on kogu aeg müünud müüti, et meil on hea ettevõtluskliima. Praegune pankrottide arvu kiire kasv näitab aga seda, et me eksime. See on umbusaldushääletus tänase valitsuse majanduspoliitikale.

Kui ettevõtluskliima osas midagi ette ei võeta, siis on meie ettevõtluskeskkond sama hõre nagu kevadine loodus pildil toodud puu ümbruses ja üksikud ettevõtjad sama loiud, nagu puu all puhkav loom.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar