27. märts 2009

Milline on Eesti tulevikutoode?


Eesti majandus on madalseisus, seda teame kõik. Eesti majandus vajab madalseisust ülesaamiseks midagi sellist, mida kogu ülejäänud maailm meilt osta tahaks. Olgu see siis teenus või mingi füüsiline toode. See midagi oleks just see, mis aitaks meil saavutada vajalikku eksporti ja rajada vundamenti tulevikku.

Mis oleks siis Eesti tulevikutoode? Erinevaid variante alates mõnedest konkreetsetest toodete gruppides ja lõpetades teatud konkreetsete tootmisharude terviklikuks konkurentsivõimeliseks väljaarendaiseks on palju pakutud. Ühest visiooni aga ei ole. Isegi kui kusagil on täpne visioon, siis kindlasti ei ole see täna veel praktikas ja ei toeta meie majandust.

Mida siis teha? Kas peaks organiseerima mõne keskse riikliku struktuuri, mis koguks võimalikke ideid, süstematiseeriks neid ja testiks parimaid eesmärgiga saada need mõned kandvad mõtted, kus suunas Eesti majandus peaks liikuma ja millised tootmisharud eelisjärjekorras välja arendama. Kui me teaksime oma tulevikutooteid ja tulevikusuundi, siis oleks võimalik ka riigil rohkemal määral õlg alla panna.

Täna meil aga täpne kompass puudub. Me teame, et vajame innovaatilisi ja hästi teenivaid tooteid/teenuseid, millel on suur ekspordipotentsiaal. Täpsemalt me ei suuda määratleda. Kuid kui meie suund on liiga ebamäärane, siis on väga raske kohale jõuda. Ka riigil on raske ebamääraseid asju toetada ja umbes raha anda.

Pean siinkohal õigeks inimesi ja poliitikuid üles kutsuda tähelepanelikumalt ja põhjalikumalt läbi mõtlema kõike seda, mis puudutab Eesti tulevikutooteid ja teenuseid. Üheskoos suudaksime kindlasti välja mõelda suunad, mis töötaksid ka peale suurt majanduskriisi muutunud maailmas ja annaksid meile kindluse meie väikeriigi tuleviku suhtes.

2 kommentaari:

  1. ja kus on vastus pealkirjas esitatud kysimusele?

    "Üheskoos suudaksime kindlasti välja mõelda suunad,"

    esiteks, kes need meie on?
    teiseks, ei ole see nii lihtne yhti.

    Kokkuvöttes pool lehte tyhja heietust.

    Keskerakondlane muretseb "meie väikeriigi tuleviku suhtes". Lubage naerda.

    VastaKustuta
  2. Õige jah, need suunad tuleb leida.

    VastaKustuta