15. märts 2009

Tallinn finantskeskuseks – kas poleks õige aeg pihta hakata?


On üldteada tõde, et kriisides ja madalseisudes jaotatakse ümber majanduslikku mõjuvõimu ja turupositsioone. Ei pea olema majandusteadlane, et aru saada, et just selline aeg praegu Eesti- ja maailmamajanduses käes on.

Palju on räägitud sellest, et Tallinn soovib saada aastaks 2012 regiooni finantskeskuseks. Arutatud on selle üle, et millised peavad olema nõuded haridusele ja tööjõule, milline peab olema maksukeskkond, milline IT tugi ja kuidas teha parimal võimalikul viisil rahvusvahelist turundust.

Sel nädalavahetusel leidis aset maailma rikkaimate riikide ja arengumaade ehk G20 kohtumine Suurbritannias Horshamis, kus mitmed Euroopa riigid sooviks muuta finantsturgude reegleid. Üheks põhiliseks arutusmomendiks oli riskifondide (hedge funds) parem raamistatus ja reguleeritus. Seda teemat hakkab järgmisel nädalal arutama ka Euroopa Liit.

Arvestades asjaoluga, et Tallinna kui finantskeskuse üheks arengusuunaks on välja pakutud fondide haldamist, kas ei peaks Eesti või Tallinn aktiivselt proovima praegu käivitatavasse diskussiooni lülituda. Sellisel viisil hakkaksime oma linna nime, kui potentsiaalse finantskeskuse asukohta Euroopa kaardile tooma ning ühtlasi viima ennast kurssi viimaste toimuvate arengutega. Kui me ei alusta täna, millal siis veel?

Ma olen tõsiselt sellel seisukohal, et kui me finantskeskuseks saamise ideed tõsiselt võtame, siis peaksime selles suunas tegutsema juba täna, sest soodsamat ajaloolist hetke ei pruugi tulla. Ühtlasi tuleks siis ideed ka laiemale üldsusele tehniliselt täpsemalt tutvustada.

2 kommentaari:

  1. Midgi peaks jah ära tegema, mitte ainult rääkima. Selles mõttes õigel teel.

    VastaKustuta
  2. Tallinna toetuseks tuleb jõude koondada küll. Kui me ise ei tee, siis ei tule ka midagi välja. Hea, et selliseid algatusi tehakse ja üles võetakse. Järgime seda.

    VastaKustuta