28. märts 2009

Kas kliiniline surm meie majandusele?


Viimastel päevadel on maailmamajanduse kohta kostumas palju positiivseid uudiseid, mis annavad kevadist lootust üldise majandusolukorra kiireks paranemiseks. Börsid on pööramas kiirele tõusule, mitmetel riikidel läheb hästi.

Näiteks läbis meediat teade, et Euroopa suurimal autoturul Saksamaal on riigi stiimulpaketi tulemusena vallandunud tõeline autoostu buum. Automüüjad ja lammutustöökojad ei suuda sellega lihtsalt sammu pidada. Tööd jätkub kõigile ja jääb ülegi.

Saksamaa kantsler Angela Merkel plaanib lausa tuleval nädalal Londonis kogunevale G20 kohtumisel maailma suurimate riikide juhtidele selgitada, et maailma majandus ei vaja taastumiseks enam liiga suuri rahasüste. Me juba taastume ja liiga suure koguse raha paigutamine majandusse võib hoopis teistsuguseid probleeme tekitada.

Saksamaal läheb juba hästi. Ka paljudel teistel riikidel on hakanud hästi minema. Tõsine ostubuum on tabanud Argentiina majandust – supermarketite koguseline müük kasvas veebruaris aastataguse ajaga võrreldes 22.5 protsenti. Järelikult on mille eest tarbida.

Hästi ei hakka minema aga veel sugugi kõigil. Läti majandusminister ütles hiljuti välja seisukoha, et Läti majandus on kliinilise surma seisundis. Otsitakse meetmeid kriisist väljumiseks, kuid paraku ainult otsitakse.

Maailm jaguneb täna selgelt võitjateks ja kaotajateks. Kelle poolel on Eesti? Mida peaksime meie tegema, et majanduspoliitiliselt kiiresti võitjate hulka kuuluma hakata? Kahjuks ei paku keegi vastuseid.

Küll aga ennustab Royal Bank of Scotland Group Plc, et Balti riikide euroga seotud valuutad on aeglaselt põlev süütenöör, mis võib süvendada regiooni majanduslikku kriisi enne lõplikku kollapsit. Ohuks on ühtlasi see, et Balti riikide vastastikune sõltuvus tähendab Eesti jaoks seda, et kui Läti läheb väga allamäge, siis ta paratamatult tõmbab ka Eesti kaasa.

Ma arvan, et siin on mille üle mõelda. Tahaks väga, et leiame endas jõudu võitjate hulka välja rabeleda. Vastasel juhul on meie majandus varsti sama hõre, kui kujutatud juuresoleval pildil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar